Beleid en Kernwaarden

Beleid

Naast de al beschreven doelen in onze missie willen we meer bekendheid genereren, zodat meer mensen buiten kunnen genieten, iets kunnen leren en meer interactie met elkaar kunnen beleven.
Dit geldt zowel voor jong als oud. Een stukje educatie over minstens 70 verschillende kruiden dat we op diverse manieren aanbieden.

De Kruidenreus staat in 2024 voor een uitdaging: De Kruidenreus gaat verhuizen. De ‘benen van de Reus’ van de huidige plek zijn benodigd voor uitbreiding van parkeerruimte van boerderij / theehuis Uniek Leven (De Kruidenreus ligt daar op het erf).

Dat biedt ons extra kansen: We verplaatsen in 2024 naar de naast gelegen boomgaard, die dan vrij komt. In 2023 startten uiteraard al voorbereidingen, maakten we plannen, bestudeerden we diverse opties en bepaalden we welke verbeteringen we gaan doorvoeren. Kortom: een tweetal jaren vol nieuwe en veranderende zaken.

De vrijkomende plekken mogen we behouden en inrichten als kweek- en pluktuin. Plannen daarover zijn nog in de maak. De Kruidenreus heeft alle prioriteit.

Ook gaat de organisatie haar groei verder in, meer professionaliseren. Dat begint al in het klein met de website op naam van de stichting, eigen mailadressen. Kleine groeispurtjes die samen de organisatie breder en sterker maken voor de toekomst.

Uiteraard is er ook geld nodig. Geld voor het jaarlijkse onderhoud. Zeker nu ook met de komende verhuizing en vergroting van de Kruidenreus zijn zaken als donaties, subsidies en fondsen werven van zeer groot belang. Maar ook voor verdere projecten.

Een programma opzetten voor meer donaties, bedrijven aan ons verbinden in een ‘Vrienden van de Kruidenreus’ en het verkrijgen van de ANBI status zijn eveneens belangrijke doelen. De ANBI status is per 1 januari 2024 toegekend!

Zeker ook aandacht voor het verder uitbouwen van onze vrijwilligersorganisatie met zicht op vele facetten.

Overige doelen zijn:
- plezier beleven aan het met elkaar buiten in de tuin bezig te zijn
- mensen betrokken en actief houden ongeacht leeftijd, er zijn voor iedereen
- meer te leren over de werking van de diverse kruiden
- rondleidingen geven die specifiek zijn afgestemd op kleuters, kinderen en volwassenen
- bezoekers informeren over het houden en gebruiken van kruiden in de tuin of op balkon
- vergroten van de bekendheid van de Kruidenreus zodat informatie een grotere groep geïnteresseerden kan bereiken
- het voeden van vlinders en bijen
- vergroten van de biodiversiteit
- promoten van duurzaamheid, biologisch voedsel, bewustwording van gezondheid, eerlijk voedsel
- samenwerkingen aan te gaan met gelijkgestemde organisaties
- Tevens aandacht besteden aan kruiden die op de rode lijst staan ofwel met uitsterven bedreigd zijn.

Kernwaarden

Kracht uit verbinding

Samen met onze vrijwilligers, donateurs, sponsors vormen we een enorme keten van kracht. Die verbondenheid geeft ons energie en maakt ons trots en dankbaar. Die keten is dan ook nooit ‘af’. Daarom staan we altijd open voor anderen.

Aandacht is oprecht

Er is geen groter geluk dat iemand anders gelukkig te maken of prettig te laten voelen wat ons betreft. Om dat goed te kunnen doen, is het geven van oprechte aandacht essentieel. Daarom hebben we een open blik en luisteren we goed. We oordelen niet, hebben oog voor de kleinere details en proberen helder te communiceren.

Doe wat je zegt en zeg wat je doet

Hoe klein een gemeenschap ook kan zijn en is, altijd leeft er een verwachting naar waardering, respectvol behandeld worden, oprechtheid. Dat vereist dat we duidelijk en betrouwbaar zijn en ver- antwoordelijkheid nemen voor alles wat we doen. Ook dat we efficient werken en effectief met onze middelen en menskracht omgaan.

Kernwoorden:

Kracht, Verbinding, Laagdrempelig, Vertrouwen, Aandacht, Oprecht, Respectvol, Saamhorigheid, Vrolijk, Persoonlijk,Actief, Duidelijkheid, Waardering.

De Kruidenreus is aan het verhuizen 

We blijven op hetzelfde erf bij boerderij/theehuis Uniek Leven, maar verhuizen in 2024 naar de naastgelegen boomgaard. In diverse fasen bouwen we de nieuwe Kruidenreus op.

We voeren een aantal verbeteringen door en worden we wat groter, van een lengte van 31 meter gaan we naar 40 meter en ziet hij er meer menselijker uit.

Ook maken we de Kruidenreus iets verhoogd, zo'n 30 cm. Daarvoor zamelen we gebruikte stoeptegels in maat 30x30cm. Deze gebruiken we voor de borderranden ofwel de contourlijn van de Kruidenreus. We hebben er zo'n 4400 stuks nodig, dus als je een partij voor ons hebt...? Drie recycle stations van de gemeente Almere helpen met inzamelen.

Maar ook klinkertjes, (beton)stenen in kleuren zijn gewenst, voor afbakening van de plantperken voor de organen van de Kruidenreus. Denk aan longen, lever, nieren, maag, darmen etc. Door deze ieder een eigen kleur te geven zijn ze ook beter herkenbaar voor ons onderwijsprogramma van kleuters, kinderen en schoolprojecten.

Uiteraard is er ook geld nodig, doneer, wordt "Vriend van de Kruidenreus'" als je ons langere tijd wilt ondersteunen. Ook zijn er mogelijkheden in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en kom met een team eens een dagdeel mee de handen uit de mouwen te steken..

Met onderstaande QR-code kun je makkelijk doneren, maar contact opnemen kan natuurlijk ook!

info@dekruidenreus.nl of Whatsapp/bel 06 42 98 61 81

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

De Kruidenreus zoekt extra vrijwilligers. Iedere vrijdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur werken we aan en in de tuin. Denk aan onkruid wieden, gras maaien, snoeien, opbinden etc. Uiteraard is er ook tijd voor een babbeltje, kop koffie/thee.

Kom een keertje sfeer proeven, geniet van de buitenlucht en snuif ook wat heerlijke geur van kruiden op. Kom een keer meedoen en ervaar zelf wat het met je doet. Je bent van harte welkom!